Kurt og Klitborg Opsynsmand i næsten 40 år

Kurt er og har været et meget væsentligt omdrejningspunkt i Klitborg Grundejerforening. Kender stort set alle, er altid opdateret, har erfaring og kan hjælpe med det hele.

Efternavnet Kristiansen går igen i flere generationer og familien i dag består udover Kurt af Fru Karin og børnene Klaus og Kasper samt i alt 4 børnebørn.

Det hele startede i begyndelsen af 60’erne, da Kurts far Helmer fik gode relationer til den daværende formand for Klitborg Grundejerforening, Erik Sundø.

Dette førte til flere forskellige opgaver fx tilsyn med sommerhusene, skovning af træer og meget andet.

Helmer kom oprindeligt fra Lestrup og kom til Nykøbing i 1959. Hans kone Elly kom fra en skovfamilie i Ulkerup Skov. Helmer fik job på slagteriet i Nykøbing og fortsatte efter lukningen af dette på den nyetablerede skiltefabrik samme sted. Efter arbejdet var der altid opgaver der ventede i Klitborg.

Kurt tog allerede over i 1977 som 2. generation og kan således i 2017 fejre et imponerende 40 års jubilæum i arbejdet for mange af medlemmerne i Klitborg Grundejerforening. - En af de første opgaver var at følge daværende Fru Riegels ned til vandet for efterfølgende at ordne græsplænen.

Kurt er en herre med stor erhvervsmæssig erfaring: Udlært møbelsnedker hos VIFA i Vig i 1961, hvor timelønnen var 5 kr.! - Senere arbejde som maskinsnedker i Nykøbing, hvor han producerede dørkarme, og hvor timelønnen nu var steget til 10 kr. Fortsatte som kistesnedker og senere producerede han vindueselementer i Holbæk hos Asmussen & Weber. Endelig har Kurt produceret svinestaldsinventar i rustfrit stål på Egebjerg Maskinfabrik, indtil han blev selvstændig på fuld tid i 1998. Fru Karin har mere holdt sig til det samme sted, men har til gengæld gjort det grundigt: 41 år har hun arbejdet på Amtshospitalet som plejer.

Kurt har ført tilsyn med ca. 75 huse i Klitborg samt ca. 175 huse i andre grundejerforeninger, i alt ca. 250 huse gennem vinterhalvåret.

Udover tilsyn var der en lang række andre opgaver der blev udført. Skovning af træer, vedligeholdelser af huse og grunde, om - og tilbygninger – næsten af enhver art – alt sammen baseret på et langt professionelt arbejdsliv.

I de ”gamle dage” husker Kurt, at fragtbilen kom med familiens cykler da skoleferien startede, hvorefter familierne boede i husene i skoleferiens 7 uger. Det var ofte en ”rejse” at kommer herop.

Man handlede hos købmanden og hos de lokale biler der kørte rundt i sommerhus-områderne bl.a. med ost, fisk og grøntsager.

I dag bliver husene brugt meget mere, enkelte bor her hele året og en stor del kommer i de øvrige ferier og i weekenderne.

Kurt er på vagt på sine runderinger. Han ved hvad der skal kigges efter, og mistænkelige personer får en ekstra opmærksomhed.

Der har i årene været en del indbrud, men omfanget er næsten konstant – lidt mere eller mindre fra det ene år til det andet. Det er det samme billede i alle grundejerforeninger. Men det er tydeligt, at der alle steder ”kører spejdere rundt” for at undersøge nye muligheder!

Specielt én sag husker Kurt tydeligt: Fru Smidt´s hus fik for få år siden i vinterkulden en ny og meget hvid farve. Det viste sig at varmeforsyningen var svigtet hvilket medførte at alle rør var sprunget og at vandet silede ned over det hele og også på ydermuren. Alt vand blev til is på mindst 15 cm. tykkelse. Derfor den hvide farve.

Fru Smidt var ikke lige til at få fat i, da hun var i udlandet. Men heldigvis var der andre i familien, der kunne kontaktes.

Det endte godt – alt blev udskiftet og huset fungerer på bedste vis igen.

Nu er 3. generation i gang. Sønnen Klaus har allerede taget over på en lang række opgaver, men Kurt slipper ikke tilsynet med det samme. Han er faktisk ansat af Klaus til denne opgave. Har holdt sin 75 års fødselsdag i september og er stadig ” still going strong”.

Kurt og Karin har passet godt på hinanden i alle årene og har d. 3. juli 2015 fejret deres guldbryllup sammen med resten af familien.

Kurt på inspektion og som mange i Klitborg kender ham fra området